Akıllı ev sistemleri, evimizi daha akıllı ve daha verimli hale getirmeye çalışırken, bağlı cihazları nasıl koruyacağımızı öğrenmeli ve belirli hususlarda tedbirli davranmalıyız.
Akıllı televizyonlar, güvenlik kameraları, akıllı kilitler, oyun konsolları, akıllı termostatlar gibi internete bağlı cihazlarımız hayatınıza kolaylık ve konfor katabilir. Ancak evimizi ve bağlı cihazlarımızı da savunmasız hale getirmesi de mümkün. Bu nedenle, akıllı ev cihazlarının güvenliğini sağlamak için bir savunma planına sahip olmak önemlidir. İnternete ve ev ağımızda birbirine bağlanan tüm cihazlar siber suçlular için yeni fırsatlar yarattı. İşte bizi bekleyen tehlikeler;
Evet, bunların hepsi mümkün. Evimizi akıllandırmak ve hayatımızı kolaylaştırmak için kullandığımız cihazlar bize karşı kullanılabilir. Peki bunu önlemek için neler yapmalıyız, şimdi bunlardan bahsedelim.
1. Wi-Fi için güçlü bir şifreleme yöntemi kullanın.
Modem ayarlarınızda, Wi-Fi ağ erişimini kurarken WPA2 gibi güçlü bir şifreleme yöntemi kullanmak iyi bir fikirdir. Bu, ağınızı ve iletişiminizi güvende tutmanıza yardımcı olacaktır.
2. Bir misafir ağı kurun.
Wi-Fi hesabınızı gizli tutun. Misafirleriniz, arkadaşlarınız ve yakınlarınız akıllı cihazlarınıza bağlanmayan ayrı bir ağda oturum açabilir.
3. Varsayılan kullanıcı adlarını ve parolaları değiştirin.
Siber suçlular muhtemelen birçok akıllı cihazla birlikte gelen varsayılan şifreleri zaten biliyordur. Bu, akıllı cihazlarınıza ve potansiyel olarak bunlarla ilgili bilgilere erişmelerini kolaylaştırır. Varsayılan parolayı değiştirmenize izin vermeyen cihazlardan uzak durmanız faydalı olacaktır.
4. Wi-Fi ağları ve cihaz hesapları için güçlü, benzersiz parolalar kullanın.
"123456" veya doğum tarihiniz gibi tahmin edilmesi kolay kelimelerden ve şifrelerden kaçının. Bunun yerine harflerden, sayılardan ve sembollerden oluşan benzersiz, karmaşık parolalar kullanın.
5. Cihazlarınızın ayarını kontrol edin.
Akıllı cihazlarınız varsayılan gizlilik ve güvenlik ayarlarıyla gelebilir. Bazı varsayılan ayarlar üretici firmaya sizin yararınıza olduğundan daha fazla fayda sağlayacağından, bunları değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
6. İhtiyaç duymayacağınızı düşündüğünüz özellikleri devre dışı bırakın.
Akıllı cihazlar, genellikle varsayılan olarak etkinleştirilen uzaktan erişim gibi çeşitli hizmetlerle birlikte gelir. İhtiyacınız yoksa, devre dışı bıraktığınızdan emin olun.
7. Yazılımınızı güncel tutun.
Akıllı telefon üreticiniz size bir yazılım güncellemesi gönderdiğinde, yüklemeyi ertelemeyin. Güvenlik açığı için bir yama olabilir. Akıllı evinize mobil cihazlar üzerinden bağlanabileceğiniz için mobil güvenlik önemlidir. Akıllı cihaz üreticileriniz de size güncellemeler gönderebilir veya bunları kontrol etmek için web sitelerini ziyaret etmeniz gerekebilir. Güvende kalmanıza yardımcı olmak için güncellemeleri indirdiğinizden ve cihazınıza uyguladığınızdan emin olun.
8. Akıllı cihazlarınızı denetleyin.
Cihazlarınız teknolojinin gerisinde kalmış olabilir. Belki de değiştirme zamanı gelmiştir. Daha yeni modellerin daha güçlü güvenlik sağlayıp sağlamayacağını kontrol etmek için zaman ayırın.
9. İki faktörlü kimlik doğrulaması uygulayın.
Cep telefonunuza gönderilen tek seferlik bir kod gibi iki faktörlü kimlik doğrulama, siber suçluları hesaplarınızdan uzak tutabilir. Akıllı cihaz uygulamalarınız iki faktörlü kimlik doğrulama veya 2FA sunuyorsa, bunu kullanın.
10. Halka açık Wi-Fi ağlarından kaçının.
Akıllı cihazlarınızı bir kafede bulunan mobil cihazınız üzerinden yönetmek isteyebilirsiniz. Halka açık bir Wi-Fi 'ye bağlıysanız, bu iyi bir fikir olmayacaktır. VPN kullanmayı tercih edin.
11. Kesintilere dikkat edin.
Elektrik kesintilerinin akıllı cihazlarınız için güvenli olmayan bir duruma neden olmadığından emin olun.
Her geçen gün daha fazla akıllı cihaz hayatımıza giriyor ve evimizde yer ediniyor. Hayatınızı daha rahat, hatta daha mutlu hale getiriyorlarsa, harika. Ancak giderek daha akıllı olan evinizi ve akıllı cihazlarınızı korumayı unutmayın.