Akıllı robot Ballie, ilk olarak Las Vegas'ta gerçekleştirilen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES 2020) tanıtılmıştı. Akıllı ev asistanı olarak tanıtılan Ballie, top şeklinde olmasına rağmen 4 tekerli bir araç gibi kolaylıkla hareket edebiliyor. Çok eksenli jiroskopu ve bant şeklindeki tekerleği sayesinde evin içerisinde rahatlıkla gezebiliyor.
Yapay zekâ kullanılarak tasarlanan bu akıllı robot, adeta bir kişisel asistan olarak hareket ediyor ve günlük hayatımızı oldukça kolaylaştırmayı vaat ediyor. Peki bir tenis topu büyüklüğündeki robot hayatımızı nasıl kolaylaştırabilir? Aslında bunu tek başına yapmıyor. En önemli özelliği, evdeki tüm akıllı cihazlarla iletişime geçebilmesi ve onlara komutlar verebilmesi. Tamda bu sebepten dolayı "kişisel asistan" olarak tanımlanıyor.
Kişisel Asistan Ballie ile Tanışın
Ballie, bünyesinde yer alan kamerası, mikrofonu ve hoparlörü sayesinde evin her alanında aktif olarak gereksinimlere tepki verebiliyor. Sahibini uyandırmak için alarmı aktif hale getiriyor ve perdeleri açıyor. Evin içinde sahibini takip ediyor ve spor sırasında sahibine fitness asistanı olarak yardımcı oluyor. Sahibi evden ayrıldığında robot süpürgeyi aktif hale getirerek evin temizlenmesini sağlıyor. Yere dökülen bir şeyi fark ettiği anda, aynı şekilde akıllı süpürgeyi harekete geçirerek yerlerin temizlenmesini sağlıyor.
Yapay zekâ ile desteklenen Ballie, evdeki çocuklara ve evcil hayvanlara arkadaşlık edebiliyor, eğlendirecek aktiviteler yapabiliyor, hatta bakımlarında yardımcı olabiliyor. Bu akıllı robotun en önemli özelliklerinden birisi de evin güvenliğine yardımcı olması. Evi sürekli izliyor ve normal olmayan bir hareket algıladığında sahibine haber verebiliyor, görüntü olarak telefonuna iletebiliyor. Evde birinin yere düştüğünü ve kalkamadığını görürse yardım çağırabiliyor.
Evinizi Ballie'e Emanet Eder misiniz?
Akıllı robot Ballie'nin yapabilecekleri elbette bunlarla sınırlı değil. En başta da değindiğimiz gibi Ballie sadece kendi bünyesindeki özellikleri değil, evdeki tüm akıllı cihazların özelliklerini de yönetebiliyor. Tabiki sizin izin verdiğiniz ölçüde. Ballie görebilmesi, duyabilmesi, evde gezebilmesi ve sahibini takip edebilmesi ile evdeki diğer akıllı cihazlara nazaran çok daha fazla bilgiye eş zamanlı olarak ulaşabilmektedir. Böylelikle akıllı cihazların koordineli olarak çalışabilmesini sağlayabilmektedir. Aynı zamanda yapay zekâ destekli olması sayesinde standart komutlar değil, belirli koşullara göre farklı eylemler yapması da sağlanabilir.
Samsung'un ürettiği Ballie, bu alanda geliştirilen tek robot değil. Sony tarafından geliştirilen robot köpeği Aibo, Mayfield Robotics'in geliştirdiği sevimli robot Kuri, Roboteam tarafından geliştirilen Tēmi ve benzer birkaç robot girişimi daha mevcut. Nesnelerin interneti ve yapay zeka çalışmaları ile robotlar hem evimizin hem de hayatımızın her alanında yer edinmeye başladı. Peki biz buna hazır mıyız?