Akıllı ev sistemleri, evimizi daha konforlu hale getirmek, işlerimizi kolaylaştırmak, enerji kaynaklarından tasarruf etmemizi sağlamak, güvenliğimizi artırmak ve evimize uzaktan erişim avantajı ile kolaylık sağlamak için geliştirilen sistemlerdir.
Lambaların, klimanın, kombinin uzaktan telefonla açılıp kapanması herkesin aklına gelebilecek en temel sistemlerdir. Ancak nesnelerin interneti (IOT) ile son yıllarda hızla gelişim gösteren akıllı ev sistemleri, bugün hayallerimizi zorlayan bir teknolojiye dönüşmektedir. Örneğin belirli bir diyet programı uyguladığınızı düşünelim. Buzdolabınızın meyve bölümünde, diyet listenizde olan elma azalıyor. Bunu algılayan buzdolabı, her zaman gittiğiniz manavdan sizin için elma sipariş ediyor. Elmanın ödemesi, sistemde tanımlı olan kart bilgilerinizle gerçekleştiriliyor. Kurye (belki drone) ile gelen siparişiniz kapınıza kadar geliyor. Sizce de şaşırtıcı bir teknoloji değil mi? Belki gereksiz, belki korkutucu bir teknoloji olarak da düşünmeniz mümkün.
"Akıllı ev sistemleri güvenli mi?" diye soruyorsanız, bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Şimdi gelelim asıl sorumuza; peki evimizi sonradan akıllandırmak mümkün mü? Evinizde herhangi bir wireless ağı ve elektrik varsa, günümüz teknolojisi ile elbette mümkün. Üstelik eviniz ister yeni bir yapı olsun, ister 100 yıllık tarihi bir yapı. Aslında akıllı ev sistemleri dediğimiz teknoloji, bir otomasyon kurulumundan ibaret. Bu otomasyon sistemini evinize inşa sürecinde kurabileceğiniz gibi, sonradan eklemeniz de mümkün. Elbette akıllı ev sistemine uygun bir daire inşa ettirmekle sonradan kurulum yapmak arasında hem işlevsellik hem de bütçe açısından farklar olacaktır.
Evinizi sonradan akıllandırmak daha bütçeli gözükse de, istediğiniz özellikleri seçebilme fırsatı açısından avantajlı olarak da değerlendirilebilir. İhtiyacınız olmayan, belki hiç kullanmayacağınız otomasyonlar için oldukça pahalı olan yeni bir ev almak yerine, mevcut evinize hayatınızı kolaylaştıracak istediğiniz akıllı ev sistemlerini entegre ettirebilirsiniz.
Evinizi akıllandırmaya karar verdiyseniz ve neleri yapabileceğinizi merak ediyorsanız, akıllı ev sistemleri arasında yer alan hazır otomasyonları inceleyerek başlayabilirsiniz. Evinizdeki birçok cihazı sesinizle ya da telefonunuzla uzaktan yönetebileceğiniz gibi bunların belirli koşullarla otomatik çalışmasını da sağlayabilirsiniz. Örneğin, evinizi havalandırmak için günün belirli saatlerinde pencerelerin otomatik açılıp kapanmasını sağlayabilir, hava karardığında lambaların otomatik yanmasını isteyebilir, evden çıkarken kapı kapandığı anda evdeki lamba, televizyon gibi cihazların otomatik kapanmasını sağlayabilir ya da evinizin nem ve ısı derecesine göre kombi ve klimanızın otomatik çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Akıllı ev sistemlerini sadece kolaylık ve konfor gibi düşünmemelisiniz. Doğru kurgulanan bu sistemler yangın, su baskını gibi durumlarda hayatınızı kurtarabilir. Aynı şekilde hırsızlığa karşı son derece güvenli önlemler alabilirsiniz.
Akıllı ev sistemlerinde kullanılan temel otomasyonlar nelerdir?
Konfora son derece alıştığımız günümüzde, uzaktan ya da kanepede uzandığımız yerden evimizle ilgili birçok şeyi kontrol etmek, güvenliğimizi oturduğumuz yerden takip etmek ve gerektiğinde ev güvenliği ile ilgili kontrollerin otomatik sağlanması ve bahsettiğimiz tüm bu kolaylıkların artık daha ulaşılabilir ve ucuz olması hepimizi cezbediyor.
Ülkemizde teknolojinin ve "nesnelerin interneti" gibi sistemlerin yaygınlaşmasıyla, akıllı ev sistemleri de gelişme gösteriyor. Önceleri lüks sınıfına giren akıllı ev ve akıllı ofislerin, günümüzde standart olarak sunulmaya başlandığını görüyoruz. Akıllı ev sistemlerinin gelecekte neler getirebileceğini hayal etmek bizi heyecanlandırsa da mevcut durumda vaat ettiği kolaylıklar dahi dikkatimizi çekmeye yetiyor.